Tartışma: Post-kolonyal bağlamda dayanışma faaliyetleri ve medya politikaları

flyerFrontDayanışma anarşist veya solcu jargondaki en popüler kelimelerden birisidir. Batı metropollerindeki solcu mekanlarda “dayanışma” kelimesi geçmeyen bir parti neredeyse hiç göremezsiniz veya “dayanışma” afişi olmayan hiçbir duvara raslamazsınız.

“Çok uzaklardaki” hareketlere dair üretilen ve yayılan bir sürü hikaye ve resimler görürsünüz. Bazı eylemciler için bazı hikayeler yereldeki etkinliklere nazaran daha ilgi çekici, daha beğeni toplayan, daha ilham verici ve daha gerçek görünür. Bu yaklaşım, Batı’nın politik altkültürünün olmazsa olmaz parçası haline gelmiş ve uluslararası dayanışma faaliyetlerineine çok fazla tesir etmeye başlamıştır. Mücadelelerimiz için paylaşmaya, karşılıklı yardımlaşmaya ve dayanışmaya ne kadar ihtiyacımız olduğu ortada, ancak tüm bu faaliyetleri daha etkili hale getirebilmek için öncelikle bu süreci iyi anlamamız gerekir. Daha fazla soru sormaya ve bunlar üzerinde tartışmaya ihtiyacımız var.

“Uzaklardakilere” ait fotoğraflar bize nasıl görünüyor? Kaynaklara ulaşmadaki eşitsizlik, bölgeler ve ülkeler arasındaki post-kolonyal ilişkiler medya politikalarımızı nasıl etkiliyor? Bunların toplumsal cinsiyet meseleleriyle nasıl bir bağı var? İnsanlar neden uluslararası dayanışma faaliyeti yürütür? İktidar yapıları ve sınırlarla savaşmaktansa, onları hayırseverlik gibi “iyi niyetli” faaliyetlerle zora sokabilir miyiz? Bundan kaçınmak için ne yapabiliriz?

* Etkinlik iki bölüm olarak gerçekleşecek – ilk bölümde Doğu Avrupa’dan gelen ve Batı’da bazı uluslararası dayanışma kampanyalarında yer almış olan anarşist bir yoldaş sunum yapacak. Konuşma kendi deneyimleri ve başlığa dair bazı teorik yaklaşımlar hakkında olacak. Sunumun ardından açık bir tartışma gerçekleştirilecek.

** Sunum ingilizce olarak gerçekleştirilecek ve türkçeye çevrilecektir. Tartışma her iki dile de çevirilecektir.

Tarih: 07 Ağustos 2015 Cuma
Saat: 19:00
Yer: infiAl
Adres: Bulbul Mh. Turan Cd. No: 36A Beyoglu/ISTANBUL

Discussion: Solidarity work and media politics in post-colonial context

Solidarity is one of the most popular words in anarchist or leftist glossary. In leftist places of Western metropoly you barely can find a party with no “soli-” label, or a wall without “soli-” poster. There are a lot of stories and images about movements “from far away” produced and distributed. Some of such stories seems to be much more interesting, fancy, inspiring and real for activists, than local activities. It became an essential part of political subculture of the West and affecting whole international solidarity work a lot. There is no question, that we hardly need sharing, mutual aid and solidarity for our fights, but to make it more effectively we need to understand process better. We need rise questions and discuss. Where the pictures of “others” come from? How inequality in access to resources and post-colonial power relations between regions and countries affect our media politics? How it is connected to gender issues? Why the people do international solidarity-work at all? Can the “meant good” activities became enforcement for power structures and borders, instead of fighting it, as it happens with charity? What we can do to avoid it?

*The event will contain two parts – first an input from an anarchist, who is coming from Eastern Europe and was active in a bunch of international solidarity campaigns in the West. The talk will be about his own experience and some theoretical approaches on the topic. After the input there will be space for open discussion.

**Input will be in English with translation into Turkish. Discussion will be also translated in both languages.

Tarih: 07 August 2015 Friday
Saat: 19:00
Place: infiAl
Address: Bulbul Mh. Turan Cd. No: 36A Beyoglu/ISTANBUL

Comments are closed.